Moeders en meisjes sterker maken


€ 30.785 tot en met 2019

Steun onze projecten

Locatie

Addis Abeba

Zelfhulpgroepen

Het project richt zich op twee arme gemeentes in Addis Abeba met een geschatte 290.300 inwoners. Schooluitval, gedwongen kinderarbeid, prostitutie, slechte woonomstandigheden dragen allemaal bij aan een risicovolle leefomgeving voor kinderen. 

 

De zelfhulpgroepen van partnerorganisatie Organization for Prevention Rehabilitation and Integration of Female Street Children (OPRIFS) zijn gericht op sociaal-economische ondersteuning (collectief sparen en lenen) en ouderschapsondersteuning (waaronder training in opvoedingsvaardigheden).

Training en schoolmateriaal

In 2018 kregen 187 kinderen ondersteuning in de vorm van schoolmaterialen en 68 kinderen ontvingen schooluniformen. 45 moeders werkten samen in een zogenoemde zelfhulpgroep. Deze vrouwen, die meestal rondkomen door handeltjes op straat, kregen diverse trainingen, oa. in rekenen en boekhouding, en hoe je koopwaar aantrekkelijker presenteert. Hun inkomen steeg en ze geven aan zich zelfverzekerder te voelen en beter met hun kinderen te communiceren. Deze vrouwen kregen ook begeleiding om overheidssteun te krijgen om hun armoede te verlichten. Geen enkel kind uit deze gezinnen is uitgevallen op school en onze partnerorganisatie ziet de relaties binnen gezinnen verbeteren.

 

Het project wordt drie jaar gesteund (2016-2019).

"OPRIFS geeft me de kracht om te denken wat ongelooflijk is. Kijk nu naar mij, met mijn eigen winkel. Ik kan een model zijn voor mijn kind en voor vrouwen die verschillende moeilijke situaties hebben doorgemaakt."

Injera
Injera

Almaz doet goede zaken

Almaz uit Addis Abeba heeft een bedrijf dat ‘injera’ verkoopt, eten gemaakt van het teffe-gewas. De zaken gaan goed, ze heeft haar huis gerenoveerd en kan goed voor haar twee kinderen zorgen. Dat was voorheen wel anders. Gedwongen door armoede kwam Almaz vanaf haar 15e in de prostitutie terecht. Na jaren besloot ze, geïnspireerd door een vriendin met dezelfde achtergrond en een vrouw die via partnerorganisatie OPRIFS haar bedrijf goed op poten had gezet, haar leven een andere wending te geven. Ze kwam ook bij OPRIFS terecht, kreeg steun van een zelfhulpgroep en volgde diverse trainingen, zowel zakelijke als gericht op de opvoeding. Ze is blij met hun steun en die van Wereldkinderen. "Mijn leven zou zonder jouw steun niet zo zijn geweest.”