Steun ons!

Arisa, het meisje dat niet mocht studeren


Arisa is 17 jaar oud en woont in het zuiden van Thailand. In bepaalde bevolkingsgroepen in het land is het niet gebruikelijk dat meisjes gaan studeren. Siam-Care heeft Arisa’s ouders op respectvolle wijze kunnen overtuigen dat het goed is als zij wel zou gaan studeren. Dit is haar verhaal.

Sinds 2005 is Arisa’s familie deelnemer van het familieprogamma van Siam-Care, wat alles te maken heeft met een grote natuurramp. In december 2004 werd Thailand getroffen door een grote tsunami. De provincie Phang Nga werd het hardst getroffen, met meer dan 5000 doden tot gevolg.

Beperkt inkomen
Arisa’s moeder heeft de tsunami en de gevolgen ervan van heel dichtbij meegemaakt. Sindsdien lijdt ze aan een post-traumatisch stresssyndroom. Zelfs zestien jaar na dato is ze niet in staat om voor haar kinderen te zorgen en kan ze niet werken. De oma van Arisa woont bij het gezin in en kan door diabetes niet meer lopen. Ook zij kan niet voor inkomen zorgen. Het gevolg is dat Arisa’s vader de enige kostwinner is van het gezin. Hij is een visser, zijn werkgebied is de oceaan. Tijdens het regenseizoen is de zee te gevaarlijk, waardoor het inkomen voor het gezin nog lager wordt.

Meisjes horen niet te studeren
Marati, de zus van Arisa, zorgt fulltime voor hun moeder en oma. Broer Onan werkt op een palmboomplantage en verdient niet veel. Gezien de armoede, ligt het voor Arisa’s ouders voor de hand dat Arisa na de bassischool meteen moet gaat werken om de familie financieel te ondersteunen. Studeren is het laatste waaraan ze denken. Bovendien is het binnen bepaalde culturen in Thailand niet gebruikelijk dat meisjes naar de middelbare school gaan en zelfs studeren. Arisa blijkt een intelligent meisje. Het zou zonde zijn als ze dit niet zou kunnen benutten.

Op andere gedachten brengen
Voor de begeleiders vanuit Siam-Care werd duidelijk dat Arisa de grote wens had om te studeren. Voorzichtig werd het onderwerp aangesneden en besproken. De visie van de familie bleef hetzelfde: niemand van de kinderen heeft de middelbare school gedaan, dus ook Arisa stopt na de bassischool. Na veel gesprekken, waarbij duidelijk werd gemaakt waarom educatie zo belangrijk is, begonnen de ouders te wennen aan het idee. Een aantal maanden later gaven de ouders aan van gedachten te zijn veranderd. De schoolkosten baardden hen nog wel veel zorgen. Siam-care verzekerde hen dat het de kosten voor Arisa betaalt.

Arisa jaagt haar dromen na
Arisa zit momenteel in het vijfde jaar van de middelbare school. Over een klein jaar zal ze klaar zijn. Ze wil na het afronden van de middelbare school een opleiding tot verpleegkundige volgen. Ze hoopt dan iets te kunnen betekenen voor mensen zoals haar moeder en oma.

Het is prachtig om te zien dat de ouders van Arisa haar ondersteunen en stimuleren om haar dromen na te jagen. Ook Siam-Care zal Arisa blijven supporten. De organisatie bedankt iedereen die hen steunt om kinderen zoals Arisa te kunnen ondersteunen!