Steun ons!

In gesprek met Lian Pilaar

Wie ben je?

Mijn naam is Lian Pilaar, twintig jaar. Ik ben geadopteerd uit China toen ik tien maanden oud was. Ik heb een jonger zusje, zij is achttien jaar en ook uit China geadopteerd. Nu zit ik in mijn tweede jaar Chinastudies, dat studeer ik in Leiden.

Ben je geïnteresseerd in je roots?

Ja, heel erg. Dat is ook een reden voor mij geweest om Chinastudies te kiezen. Ik wil heel graag meer te weten komen over het land waar ik vandaan kom en over mijn familie. Graag zou ik mijn DNA willen laten registreren bij een databank, daar heb ik nu alleen nog niet echt de tijd voor genomen. Ik verwacht niet meteen dat er een match is. Ik weet dat de kans op het hebben van een match best klein is. Wel wil ik alles gedaan hebben wat mogelijk is, om misschien een match te krijgen of verder te komen in mijn zoektocht.

Ben je al eerder terug geweest naar China?

a, in 2011 ben ik met mijn ouders en zusje naar China gegaan. We zijn er toen een maand geweest om het land te zien en om de geboorteplaatsen van mijn zusje en van mij te bezoeken. We hebben het oude gebouw van mijn kindertehuis bezocht en het nieuwe gebouw. Ook zijn we een beetje rondgeleid door mijn geboortestad Chenzhou. Tenslotte heb ik toen mijn vindplaats gezien. Dat vond ik heel bijzonder. Afgelopen zomer ben ik weer naar China gereisd via mijn studie.

Hoe is dat gelopen?

Vorig jaar ben ik via het Confuciusinstituut op summer camp geweest in China. Zij laten buitenlandse mensen kennismaken met de Chinese taal en cultuur. Ik ben toen 3,5 week in China geweest. Het programma duurde twee weken en ik ben daarna zelf nog met een paar anderen langer gebleven.

Wil je nog terug om je biologische familie te zoeken?

Ook vóór het summer camp wilde ik graag terug naar China om naar biologische familie te zoeken. Dat gevoel is nu wel sterker, doordat ik afgelopen zomer naar China ben geweest. Ik zou graag volgend jaar naar China gaan om te zoeken. Komend studiejaar kan ik misschien met een studiebeurs een jaar naar Taiwan. Vanuit Taiwan kan ik denk ik ook naar China gaan. Misschien dat ik een jaar in Taiwan kan combineren met een zoektocht naar mijn biologische familie.

Wat zou je ervan vinden als je biologische broers/zussen hebt?

Dat lijkt mij echt hartstikke leuk. Eigenlijk ga ik er wel vanuit dat ik nog broers en/of zussen heb. Gezien de situatie in China in de tijd dat ik geadopteerd ben, zou dat niet vreemd zijn. Maar het is natuurlijk wel gaaf om dat ooit bevestigd te krijgen, om zoiets zeker te weten.

 

Dit is een verkorte versie van het interview met Lian dat is verschenen in het magazine van Wereldkinderen, maart 2019. Auteur: Wen Xin van der Linden.