Steun ons!

Onze partnerorganisatie in Zuid-Afrika, SA Cares, zet zich in Plastic View en Hammanskraal in voor gepaste zorg en bescherming van kwetsbare kinderen. De mensen verkeren in extreme armoede en leven in de meest kwetsbare omstandigheden en/of met de meest complexe problemen.

Wonen in een krot

 

Tokoro is 13 jaar en leefde tot voor kort onder moeilijke omstandigheden met zijn alleenstaande werkeloze moeder, Johanna. Eerder had Johanna haar man, de vader van Tokoro, noodgedwongen moeten verlaten omdat deze haar vreselijk mishandelde.

 

Tot overmaat van ramp raakte Johanna ook nog haar baan kwijt door Covid-19. Johanna en Tokoro woonden in een krot en moesten samen een slaapkamer delen. Dit was erg moeilijk voor Tokoro omdat hij aan het opgroeien was en meer behoefte had aan privacy.

 

Deze omstandigheden en het zeer beperkte inkomen belemmerden de ontwikkeling van Tokoro. Er was niet genoeg te eten, er was geen geld om naar school te gaan en een schooluniform aan te schaffen, laat staan voor andere behoeften. Hij sprak niet meer met zijn moeder en Johanna maakte zich enorm veel zorgen om zijn emotionele ontwikkeling. Zij was bang dat Tokoro zijn opleiding niet zou afmaken.

SA Cares Hammanskraal Zuid-Afrika

Een fulltime baan en weer naar school

 

Maatschappelijk werkster Ellen is verantwoordelijk voor het vinden en helpen van gezinnen in nood. Zij beoordeelt welke opleiding en/of emotionele steun nodig is. Ellen is al meer dan tien jaar actief in deze gemeenschap en wordt inmiddels door iedereen vertrouwd.


De afgelopen maanden heeft Ellen Tokoro en Johanna begeleid bij hun (onderlinge) problemen. Zij hielp hen communiceren over de problemen die het delen van één slaapkamer met zich meebracht en hoe slecht Tokoro zich voelde toen hij niet naar school kon gaan. In de gesprekken kon Tokoro goed zijn gevoelens uiten en dat hielp. Ellen hielp Johanna ook bij het vinden van een nieuwe baan. Zij moedigde haar aan het zoeken niet op te geven en uiteindelijk vond Johanna een fulltime baan bij een bedrijf waar ze nu al vijf maanden werkzaam is. Vanaf toen ging het ook beter met Tokoro en kon hij weer regelmatiger naar school. Hij maakte ook enkele nieuwe vrienden, op die leeftijd enorm belangrijk.

Een nieuw thuis en een tuin

 

Samen met de maatschappelijk werkster volgde Johanna een training over hoe je je emoties kunt beheersen in moeilijke tijden en welke stappen je kunt zetten om je situatie te verbeteren. Haar ‘man’ was niet echt blij dat zij deze training had gevolgd maar Tokoro vertelde hem dat het een goed voorbeeld was hoe je een slechte situatie om kunt buigen naar een goede.

Momenteel wonen Johanna en Tokoro in een huis met drie slaapkamers en Tokoro is voor hen een groentetuin begonnen die hij na schooltijd bijhoudt.

Ellen begreep vanaf het begin dat Johanna en Tokoro een betere verblijfplaats nodig hadden voor hun emotionele gezondheid én voor de lichamelijke gezondheid van Tokoro.  Ze begreep ook dat Johanna een vaste baan nodig had om te kunnen veranderen en ze bleef haar al die tijd steunen en aanmoedigen om een baan te vinden.  Ellen blijft betrokken bij Johanna en Tokoro en houdt maandelijks contact met de familie.