Steun ons!

In Ouagadougou, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Burkina Faso, zet de organisatie LYDIE zich in voor kwetsbare vrouwen en kinderen in hun gemeenschap. LYDIE richt zich met name op straatkinderen en kinderen die in aanraking zijn gekomen met de politie. Samen met een grote groep vrijwilligers werken de maatschappelijk werkers aan versterking van deze gezinnen, hulp in de opvoeding voor families en begeleiding van deze kinderen zodat zij weer een toekomst krijgen en een thuis hebben.

Lassané

De 17-jarige Lassané woont in Ouagadougou, Burkina Faso. Hij verloor zijn moeder toen hij 7 jaar oud was.

Lassané heeft een taalhandicap waardoor hij al in de vierde klas van school moest en sindsdien heeft hij geen onderwijs meer gevolgd. 11 Jaar na de dood van zijn moeder is Lassané’s vader hertrouwd.

Klacht tegen Lassané

Het ging mis met Lassané toen zijn mobiele telefoon werd gestolen. Hij verdacht een klasgenoot van de diefstal en sloeg hem zo hard dat deze een botbreuk opliep. Na dit voorval werd een klacht tegen Lassané ingediend en hij belandde voor een maand in de gevangenis in Ouagadougou. Sinds zijn vrijlating woont Lassané weer in het ouderlijk huis waar het gezin moet zien rond te komen van het inkomen uit het bedrijf van de vader van Lassané. De vader en (stief)moeder van Lassané hebben samen diverse trainingen gevolgd over ‘oudereducatie’ en hoe je kinderen kunt steunen die in aanraking zijn gekomen met de wet.

Gezins- en beroepsreïntegratie

De organisatie LYDIE, projectpartner van Wereldkinderen in Burkina Faso, heeft in samenwerking met de sociale dienst in de wijk waar Lassané woont het initiatief genomen Lassané verder te begeleiden naar een goede gezins- en beroepsreïntegratie. Hij ging terug naar school en tijdens het laatste semester van 2021 kreeg Lassané een opleiding in de pluimveehouderij en kreeg hij 50 kuikens om te starten. Momenteel kweekt hij zijn kippen met passie en van de vijftig kuikens die hij ontving zijn er is er slechts één dood gegaan. Bovendien neemt het fokken niet al zijn tijd in beslag, want overdag helpt hij een particulier bij de verkoop van kleding om wat geld te verdienen zodat hij zelf kan voorzien in zijn noden. Op professioneel vlak maakt Lassané dus mooie stappen.

Sociale dienst

Momenteel wordt elk kind dat uit de gevangenis wordt vrijgelaten doorverwezen naar de sociale dienst van de wijk. De sociale dienst beschikt nu over gegevens van gedetineerde kinderen, vrijgelaten kinderen en kinderen die door de instanties worden begeleid.