Steun ons!

project Burkina Faso

Nieuws

Een jaar later – hoe gaat het met de jongeren in Burkina Faso?


Burkina Faso wordt steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in aanraking met justitie zijn gekomen. In alle gevangenissen van het land worden jongeren vastgehouden voor verschillende overtredingen. Bij vrijlating hebben deze jongeren (vaak jongvolwassenen) weinig sociale en economische mogelijkheden.

De sociale en economische reïntegratie van deze jongeren blijft een uitdaging. In totaal zitten er op dit moment 103 kinderen en jongeren in de MACO gevangenis, waar de LYDIE association werkt. De meeste kinderen en jongeren woonden op straat toen ze in de gevangenis terechtkwamen. Om op straat te overleven, zijn de kinderen en jongeren betrokken bij bedelen, het verkopen van spullen, en het uitvoeren van kleine beroepen (bijvoorbeeld schoenpoetsen). Deze jongeren wonen in extreme armoede en sommigen zijn wees.


In 2020 werkte Wereldkinderen voor het eerst met de LYDIE Association om een kans aan deze jongeren te bieden. LYDIE Association is een non-profit organisatie die is opgericht in 2012 en haar basis heeft in Ouagadougou, Burkina Faso. Haar missie is om bij te dragen aan het welzijn van mensen die in achtergestelde omstandigheden leven. De organisatie richt zich vooral op onderwijs, gezondheid, kinderbescherming en economisch empowerment.

Met de projectsteun van Wereldkinderen geeft LYDIE jongeren (16-18 jaar oud) en jong volwassenen (18-20 jaar oud) ondersteuning op twee niveaus: 


1. psychosociale steun voor zichzelf en hun gezin door levensvaardighedentraining en familiebemiddeling en; 


2. socio-professionele trainingen en plaatsing, evenals coaching en mentoring.

 

Na het eerste jaar is de impact van het partnerschap al zichtbaar: 


•    90% van de jongeren hebben positief contact met hun ouders na hun tijd in het gevangenis;
•    80% van de deelnemers hebben geld gespaard na het eerste jaar van het project;
•    70% van de jongeren zijn nog steeds aan de slag in hun oorspronkelijke beroep;
•    50% van de jongeren zijn voor zichzelf begonnen.

Vanwege het succes van het project gaat Wereldkinderen door met het partnerschap. In 2021-2022 zal de LYDIE Association doorgaan met hun werk met deze jongeren, als ook nog meer jongeren ondersteunen die in aanraking zijn geweest met justitie.

Dit project wordt mede ondersteund door Fonds Onderwijssupport.