Steun ons!

Onze partnerorganisatie in Colombia, Fundación Creciendo Unidos (FCU), heeft met (lokale) overheidsinstanties voor kind- en jeugdbeleid gewerkt aan het beter respecteren en toepassen van kinderrechten. Deze activiteiten passen in een meer alomvattende visie, waarbij FCU kinderen en jongeren de mogelijkheid biedt hun rechten op te eisen en te werken aan een nieuwe kindercultuur. Dit gaat bijvoorbeeld over actief meedoen aan een dialoog over kinderrechten in zogenaamde kinderassemblées. Hieronder vertellen drie afgevaardigden in Colombia hoe trots zij zijn om namens hun district in Colombia deel uit te maken van een kinderassemblée: kinderen hebben een stem!

Heidy Rusinque, 16 jaar, afgevaardigde namens Casa Taller Caracolío

 

Er zijn drie soorten vergaderingen: de eerste is de buurtvergadering waar we over de problemen in onze buurt praten. Afgevaardigden hiervoor worden gekozen, net als ik
We hebben ook de Districtsvergaderingen, waar de kinderen van alle buurten van Bogota samenkomen. Hier praten we over de problemen in de wijken van elk van hen en zoeken we naar oplossingen voor deze problemen. Dit jaar hebben we de districtsvergadering gehouden in het La Conejera Park. Hier spraken we over de onveiligheid en de overvallen die zijn toegenomen omdat er geen banen zijn. We hebben het gehad over de staking en de rellen die in de wijken hebben plaatsgevonden, maar ook over het recht op onderwijs, ook tijdens en na een pandemie. We hebben geleerd dat het belangrijk is onze mening te uiten tijdens dialoogsessies tussen jongens en meisjes maar ook dat we met de mensen van staatsinstellingen over onze leefomstandigheden moeten praten, dat ze naar ons luisteren en rekening houden met onze rechten.
Tenslotte is er de nationale vergadering waar alle kinderen van Norte de Santander en Bogota samenkomen om te praten we over de problemen die er op nationaal niveau bestaan zoals bijvoorbeeld het gewapende conflict en kinderarbeid.

Samy Correa, 9 jaar, afgevaardigde namens Usme

 

Ik vond het heel leuk om afgevaardigde te zijn, ik kom uit de Brillantebuurt in Usme. Tijdens een districtsvergadering hebben de andere kinderen mij samen met mijn partner Jonathan gekozen. Wij zijn de kleinsten van alle afgevaardigden. Het is heel goed geweest om alle kinderen uit Ciudad Bolivar en San Cristobal te ontmoeten, omdat we leren over wat er gebeurt met kinderen uit andere delen van Bogota en we kunnen ook spelen.
Onlangs hebben we in La Conejera (een ecologische plaats) de districtsvergadering gehouden en we hebben gesproken over de rechten van de kinderen en de jeugd van Bogota. Ook hebben we een voorstel gedaan om 20 november te herdenken, de internationale dag van de ondertekening van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Alle kinderen gaan dansjes en presentaties voorbereiden en we zullen een comparsa maken.
Ik wil graag afgevaardigde blijven, ik leer veel en ik kan ook de kinderen van Usme meer leren over hun rechten.

kinderassemblée Colombia
kinderassemblée in Colombia

Juan Sebastián Charry, 14 jaar, afgevaardigde namens Casa Taller Caracolí

 

Ik ben gekozen door de kinderen en jongeren van de Caracolí-sector. Ik vind het geweldig om een afgevaardigde te zijn want het geeft me mogelijkheden om trainingen te volgen over de rechten van kinderen en jongeren. Ik ben ook bij de districtsvergadering geweest waar we heel veel over onze rechten hebben overlegd.