Steun ons!

Talentontwikkeling kinderen


€ 25.000 tot en met 2025

Steun dit project

Locatie

twee wijken in Bogotá

Bescherming van de rechten van werkende kinderen en jongeren in Bogota

In de wijken ‘20 de Julio’ en ‘Caracolí’ in Bogota komt veel kinderarbeid voor. Dagelijks werken kinderen, met hun families, op de (illegale) markten in deze stadsdelen. Hun opa’s en oma’s werkten hier meestal al, nu leren hun ouders en de kinderen het werk om in de toekomst hun straathandel zelfstandig te kunnen runnen. Het zijn vrijwel allemaal migranten, die wegens armoede en/of geweld, in Bogota beland zijn, korter of langer geleden. Ondanks de straathandel leven deze gezinnen in grote armoede, wonen in sloppenwijken en is er veel geweld binnen de gezinnen. Deze gezinnen lopen een grote kans om uit elkaar te vallen en de kinderen om permanent op straat terecht te komen. De kinderen gaan weinig naar school, en kunnen daarom moeilijker meekomen in de klas. De kans dat zij school verlaten, is hoog.

 

Onze partnerorganisatie Fundación Creciendo Unidos (FCU) heeft voor deze kinderen (gemiddeld tussen de 5 en 16 jaar) een programma ontwikkeld. In totaal kregen in 2023 148 kwetsbare kinderen en hun families begeleiding op maat. Zij krijgen ondersteuning op het gebied van gezondheid (vaccinaties, gezonde leefstijl, toegang tot zorg), begeleiding als sprake is van misbruik (o.a. seksueel en huiselijk geweld). Ook krijgen ze huiswerkbegeleiding en tal van workshops om hun talenten te ontwikkelen: dans, sport en kunst.

 

De families van deze kinderen krijgen psychosociale ondersteuning en worden zoveel mogelijk betrokken in het werk met de kinderen. De moeders kunnen deelnemen aan workshops bakken en patisserie om hun inkomen te verhogen.

 

Nieuwe kindercultuur

FCU heeft gespecialiseerde maatschappelijk werkers, een psycholoog en een leerkracht in dienst om deze begeleiding te geven.

Daarnaast wordt met (lokale) overheidsinstanties voor kind- en jeugdbeleid gewerkt aan het beter respecteren en toepassen van kinderrechten. Deze activiteiten passen in een meer alomvattende visie, waarbij FCU kinderen en jongeren de mogelijkheid biedt hun rechten op te eisen en te werken aan een Nueva Cultura de Infancia (nieuwe kindercultuur). Dit gaat bijvoorbeeld over actief meedoen aan een dialoog over kinderrechten in zogenaamde kinderassemblées.

Resultaten

 

In 2023 heeft Wereldkinderen 148 kinderen en hun families kunnen helpen met:

  • psychosociale ondersteuning via individuele therapie en groepssessies
  • het geven van trainingen en workshops over kinderrechten (VN conventie)
  • vaardigheidstrainingen voor ouders
  • familiecrisismanagement

"Ik kom hier al sinds mijn 5de jaar. Als ik kom gaan we eten en daarna maak ik mijn huiswerk. Het gaat daardoor best goed op school. De psychologe vraagt hoe het gaat, hoe ik thuis behandeld word, wat ik leuk vind om te doen. Ik heb hier vrienden gemaakt, we voetballen met elkaar en ik heb geleerd om dan geen ruzie te maken want het is maar een spelletje. Ik voel me hier gelukkig en ik leer heel veel." 

Juan, een van de kinderen die begeleid wordt door FCU