Steun ons!

Oma's zorgen voor hun kleinkinderen


€ 21.957 tot en met 2025

Steun dit project

Locatie

Zuid-Afrika, Kwazulu Natal

Steun op maat

 

In Zuid-Afrika zorgen grootmoeders voor hun wees geworden kleinkinderen.

Onze partner Hillcrest Aids Centre in Kwazulu Natal, ondersteunt de gezinnen op maat. Hierdoor kunnen 3.200 kwetsbare kinderen bij hun familie blijven wonen en wordt voorkomen dat zij op straat of in opvanghuizen terecht komen.

Het centrum biedt hulp, zorg en voorlichting aan mensen en families die met hiv/aids in aanraking zijn gekomen. 

Gezinnen bij elkaar houden

 

Grootmoeders en -vaders worden ondersteund zodat zij de zorg voor en opvoeding van hun (wees geworden) kleinkinderen zelf kunnen volhouden. Dat gebeurt op maat: van begeleiding bij de opvoeding tot hulp bij het opzetten van inkomen genererende activiteiten, tot programma’s om zelf gezond en fit te blijven en steun bij elkaar te vinden. 

Het programma was al eerder bekend bij Wereldkinderen. De missie om gezinnen bij elkaar te houden past goed bij onze visie. Onder andere de professionaliteit en de goede referenties leidden tot een samenwerkingsverband voor voorlopig twee jaar.

Resultaten

In 2023 heeft Wereldkinderen 540 kinderen en hun grootouders kunnen helpen met:

  • het ontwikkelen en onderhouden van gemeenschapsmoestuinen om honger en ondervoeding te voorkomen en de toegang tot gezond en voedzaam voedsel te verbeteren
  • ouderlijke vaardigheidstraining voor oma's en opa's om beter met hun kleinkinderen om te gaan
  • training voor oma's en opa's en hun (klein)kinderen over hiv/aids preventie, behandeling en leren omgaan hiermee
  • training betreffende opties voor ondersteuning op afstand, zoals online chatgroepen, geautomatiseerde tekstberichten en op app-gebaseerde ondersteuning als reactie op de beperkingen die COVID-19 met zich mee bracht. 

"We hebben een grootmoedersteungroep opgericht en hebben nu achttien leden. We runnen een bakkerij en pizzeria, houden kippen voor eieren, doen naaiwerk, hebben een tuin voor verse groenten. En we sporten om fit te blijven. We zijn oma, maar leeftijd doet er niet toe. We krijgen kracht uit het samenwerken!”

een van de Granny's