Steun ons!

Effecten coronavirus op adoptie

 

Niet alleen de projecten ondervinden de gevolgen van het coronavirus. Ook op het gebied van adoptie zijn de beperkingen zichtbaar. Procedures zijn stopgezet, rechtbanken zijn gesloten en adoptieouders mogen niet meer afreizen. Het is een onzekere tijd voor de kinderen, maar ook voor de adoptieouders.

Daarnaast zijn onze contactpersonen in het buitenland ook geraakt door de maatregelen. Zo heeft onze contactpersoon Angela in China 50 dagen binnen gezeten vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Het leven wordt voorzichtig weer opgepakt, maar wanneer we recente informatie van de kinderen in de tehuizen kunnen verwachten blijft onzeker.

Geen Board meetings Thailand
In Thailand worden geen Board meetings meer gehouden. Hierdoor kunnen er voorlopig geen families meer afreizen. Er zijn twee families met een voorstel, die al voorlopige tickets hadden, maar deze hebben zij moeten afzeggen. Helaas is niet bekend tot wanneer. Het Adoption Center werkt wel door, maar de Board komt niet bij elkaar, er vinden daarom voorlopig ook geen matchingen meer plaats.

Lockdown in Zuid-Afrika
Twee weken geleden zijn 2 echtparen afgereisd om hun zoon respectievelijk dochter op te halen. Beide families hebben de reis met een paar dagen vervroegd, omdat ook niet zeker was of de KLM bepaalde vluchten zou schrappen. Het betekent wel dat deze ouders eerst 14 dagen in quarantaine moeten blijven; gewoon in het hotel, boodschappen doen mag, maar verder moeten zij binnen blijven. Als aan deze quarantaine wordt voldaan, is het afwachten wanneer de rechtbanken weer open gaan en de procedure verder gaat. Dit betekent dat ouders in ieder geval 2 weken langer in Zuid Afrika verblijven, waarschijnlijk nog langer. Het adoptiebureau Abba onderstreept dat er per dag andere maatregelen getroffen kunnen worden en dat families daarom op eigen risico reizen, omdat er niet te voorspellen valt wat er gaat gebeuren. Beide families hebben de gok genomen en genieten vooralsnog van de Afrikaanse zon.

Geen matching-bijeenkomsten Filippijnen
De komende periode zullen er geen matching-bijeenkomsten plaats vinden bij ICAB, waardoor we op korte termijn geen nieuwe voorstellen verwachten. Ook zullen nieuwe aanvragen niet verstuurd kunnen worden, omdat het kantoor van ICAB tot 14 april gesloten is en beoordelingen van de nieuwe aanvragen dus uitgesteld worden.

Ook Burkina Faso getroffen
Burkina Faso is één van de zwaarst getroffen landen in Afrika. De landgrenzen en vliegvelden zijn gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de precieze gevolgen voor onze procedures zullen zijn. Hamidou (contactpersoon Burkina Faso) heeft laten weten dat de Centrale Autoriteit nog wel aan het werk is, maar aangezien Ouagadougou in lockdown zit, loopt alles vertraging op. Zo duurt het langer om aanvullende onderzoeken te krijgen, zoals medische rapporten en kan de advocaat waar we mee werken nu niet reizen naar rechtbanken.

Afreizen niet mogelijk Colombia
Op dit moment kan er niet naar Colombia gereisd worden vanwege het coronavirus. We hopen dat we later in dit jaar een werkbezoek kunnen afleggen om zo meer informatie over de adoptieprocedure te krijgen.