Steun ons!

Voorstel Burkina Faso


Vorig jaar februari kreeg een echtpaar een voorstel voor hun zoon. Begin dit jaar konden ze na het lange wachten afreizen en op 2 februari kwamen ze aan in Nederland.

Ondanks de veiligheidssituatie in Burkina Faso, hebben ze een prettig verblijf gehad. Wereldkinderen heeft er, in overleg met onze contactpersoon Hamidou, voor gekozen om de jongen naar Ouagadougou te laten escorteren door zijn vaste begeleidster, zodat het echtpaar niet binnenlands hoefde te reizen. Hierdoor hebben ze het tehuis helaas niet kunnen bezoeken. De begeleidster bleef een paar dagen in hetzelfde guesthouse, waardoor de overdracht geleidelijk was. Het verblijf was zo kort mogelijk, namelijk twee weken.

Dit was de eerste familie die naar Burkina Faso afreisde sinds de eerste twee procedures in 2017 en de eerste familie die niet via Ghana reisde. Er is geen Nederlandse ambassade in Burkina Faso, maar wel een consul. We hebben van tevoren nauw contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali, die het consulaat in Ouagadougou aanstuurt. Het is uiteindelijk gelukt om de geadopteerde jongen op zijn Burkinese paspoort met een Laissez-Passer te laten reizen. Alle documenten moesten hiervoor via de consul naar Bamako gestuurd worden, waarna de ambassade de consul de opdracht gaf om een Laissez-Passer af te geven. Na de adoptie-uitspraak hebben kinderen wel direct de Nederlandse nationaliteit, maar niet direct een Nederlands paspoort. Een Laissez-Passer is een tijdelijk reisdocument waarmee je naar je eindbestemming mag reizen. Voor de volgende procedures gaan we wederom een Laissez-Passer aanvragen.

In februari dit jaar hebben we nog een voorstel mogen doen, waardoor er nu twee families zijn die wachten tot ze mogen afreizen. We mogen in Burkina Faso steeds 5 dossiers hebben, dus zodra er een voorstel is gedaan, mag er weer een dossier worden opgestuurd. Op dit moment liggen er 4 dossiers en hebben we (nog) geen 5e echtpaar dat aan de voorwaarden voldoet (met name de huwelijksduur van minimaal 5 jaar).
Andere adoptie-organisaties, zoals uit Noorwegen en Luxemburg, hebben besloten (voorlopig) te stoppen met procedures uit Burkina Faso, vanwege de veiligheidssituatie. Wereldkinderen kiest ervoor om door te gaan, zolang dit nog verantwoord is. Er zijn nog steeds kinderen in tehuizen op zoek naar een familie om in op te groeien en we kunnen een zorgvuldige procedure garanderen. De veiligheidssituatie heeft geen invloed op de werkzaamheden van de Centrale Autoriteit, rechtbanken en onze contactpersoon Hamidou. We houden nauw contact met Hamidou en het ministerie van Buitenlandse Zaken.