Steun ons!

Update noodhulp projecten tijdens coronacrisis

 

Dankzij de donaties voor ons noodhulpfonds hebben onze partnerorganisaties veel kunnen betekenen voor de meest kwetsbaarste gezinnen in onze partnerlanden. Er zijn 250 handwaspunten geïnstalleerd, wekelijks vele duizenden voedselpakketten uitgedeeld, zeep en mondkapjes gedistribueerd en uitgiftepunten voor o.a. hiv-medicatie gemaakt, zodat mensen niet urenlang in het ziekenhuis hoeven te wachten, waar de kans op besmetting groot is. 

 

Thailand
Nog steeds zijn in de meeste landen de lockdowns van kracht en de scholen gesloten. Cijfers van besmettingen zijn in veel landen nog laag, maar de vraag is of deze cijfers kloppen. In Thailand is de situatie van de arme families die wij steunen nog steeds heel zwaar. De volwassenen mogen nog niet werken. De overheid zou families ondersteunen die hun werk zijn verloren door de overheidsmaatregelen. Maar helaas geldt dit niet voor onze families, want ze hadden geen stabiel inkomen. Hun inkomen wisselde bijvoorbeeld doordat straathandel de ene dag meer oplevert dan de andere. Onze partnerorganisatie Siam-Care distribueert nog steeds voedsel en andere basisbenodigdheden (denk aan zeep, tandpasta, wasmiddel). In eerste instantie voor de families binnen ons programma en daarnaast voor wie dan prioriteit heeft. Zoals bijvoorbeeld moeders met baby’s die melkpoeder nodig hebben om hun kind te voeden, maar nu geen werk meer hebben en dus die melkpoeder niet kunnen betalen. 

 

Het is nog steeds onduidelijk wanneer de maatregelen echt versoepelen en dus wanneer de gezinnen weer een (klein) inkomen hebben. Daarom hopen we nog steeds op jouw steun!

 

India
In India is de lockdown in een aantal gebieden verlengd tot eind juli. De maatregelen die van kracht zijn, verschillen per regio. De regel is dat gebieden direct worden afgesloten als er vijf besmettingen zijn. In sommige regio's zijn lichte versoepelingen mogelijk, waardoor sommige gezinnen weer wat inkomen krijgen of op zoek kunnen naar een nieuwe baan. Velen zijn ontslagen bij het begin van de COVID-19 crisis. De nood onder een groot aantal families is nog zeer hoog. Al hun reserves zijn op, ook die van het steunsysteem. Het is een grote uitdaging om de families die (nog) geen inkomen hebben te steunen, zodat zij voldoende voedsel hebben en hun huis niet kwijtraken door achterstanden. Hulp en donaties zijn dus heel hard nodig.Zuid-Afrika
Het aantal besmettingen in Zuid-Afrika blijft stijgen. De partnerorganisaties in het land zijn nog altijd voedsel-, luier- en melkpoederpakketten aan het distribueren onder de gezinnen. Ook zijn er nog meer handwaspunten nodig. Er zijn er inmiddels 250 geplaatst, maar er zijn zeker 800 punten nodig.

 

Voor al onze partnerlanden geldt: de effecten van het virus en de maatregelen ertegen zullen nog lang uitwerking hebben op kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Zowel psychologisch als economisch.