Interview portretreeks: Wereldmensen
Geportretteerde: Christopher van der Meer, 30 jaar
"Ik ben Christopher van der Meer. Ik ben 30 jaar en ben opgegroeid in Limburg, eerst in een dorpje, Rijckholt en later in Maastricht. Inmiddels woon ik al jaren in Amsterdam. Ik zit in het vierde jaar van de opleiding muziektheater van Artez Hogeschool van de kunsten in Arnhem. Voordat ik deze opleiding deed had ik al aan veel theaterproducties meegewerkt, maar bij Artez ben ik mijn eigen stijl als theatermaker aan het vinden. Daarbij maak ik gebruik van muziek, film en beweging. Ik schrijf en componeer mijn liedjes en film en monteer zelf mijn videoclips."
"Ik ben geboren in Lima, Peru. Mijn ouders, Han van der Meer en Annette Heffels hebben mij niet via een organisatie geadopteerd, maar hebben dit zelf geregeld. Zij hebben mij van jongs af aan verteld dat ik ben geadopteerd en wat de redenen waren voor mijn moeder om mij af te staan.
Sinds kort heb ik contact met mijn biologische zus, die twee jaar ouder is dan ik. Zij wist niet van mijn bestaan. Zij heeft mijn ouders verteld dat ik contact had opgenomen en we zijn nu voorzichtig elkaar aan het leren kennen."
"Ik vind het goed om aan deze reeks mee te werken omdat ik het belangrijk vind dat de stem van geadopteerde kinderen gehoord wordt en dat zij hun ervaringen kunnen delen en hulp kunnen krijgen bij de problemen die samenhangen met het feit dat ze een geadopteerd kind zijn. Dat opkomen voor de belangen van geadopteerde mensen is ook de reden dat ik het belangrijk vind dat een organisatie als Wereldkinderen bestaat."
"Ripuy betekent :’Weggaan of terugkeren’ in het Quechua, de taal van de Inca’s in Peru. Het is mijn verhaal over mijn zoektocht als geadopteerde jongen naar mijn identiteit.
Ook al stop je weg wie je bent of wat je voelt, uiteindelijk kom je jezelf altijd weer tegen. Het gevoel van verwarring tijdens mijn zoektocht heb ik weergegeven door in de video elementen van de Incacultuur en van mijn ervaringen als in Nederlandse jongen, opgegroeid bij Nederlandse ouders, te vermengen. Bijvoorbeeld door een blond, Nederlands meisje traditionele Peruaanse kleding aan te laten trekken, door symbolen te laten schilderen op mijn huid en door het beeld van mijzelf in de armen van een vrouw/moeder."
"Ik wens Wereldkinderen toe dat de organisatie in de toekomst haar werk kan blijven doen. Ik realiseer me dat er de afgelopen jaren heel veel negatieve publiciteit is geweest over misstanden die hebben plaats gevonden rondom adoptie. Ik hoop dat die situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen en dat de aandacht weer meer gaat naar de positieve ervaringen met adoptie die er ook zijn en naar de problemen van de kinderen die op een goede en ethische manier zijn geadopteerd."
Heb je een vraag aan Christopher of wil je iets vertellen? Hij is bereikbaar via Instagram: @Christopher_vd_meer, Facebook: cal.vandermeer of per e-mail: cal_vandermeer@hotmail.com. Ook heeft hij een eigen Youtube kanaal.