Interview portretreeks: Wereldmensen
Geportretteerde: Wen Xin van der Linden
"Mijn naam is Wen Xin van der Linden, 23 jaar en ik ben geadopteerd uit China toen ik 1,5 jaar oud was. Ik zit nu in mijn vierde jaar Journalistiek in Utrecht en hoop komende zomer af te studeren! Sinds ik in 2018 ben begonnen aan mijn studie Journalistiek ben ik redacteur voor het Wereldkinderenmagazine dat vier keer per jaar uitkomt. Om de verhalen voor het blad te kunnen schrijven hoor ik soms heftige, maar ook veel mooie en inspirerende verhalen van geadopteerden. Zo heb ik bijvoorbeeld een geadopteerde geïnterviewd over een zoektocht naar de biologische familie met hulp van een searcher. Ook heb ik een mooi interview gehouden met een geadopteerde die door het registreren van DNA in een internationale databank een biologische, eveneens geadopteerde, zus heeft gevonden die ook in Europa woont.
Het afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld ook een verhaal geschreven hoe het is om als geadopteerde te maken te krijgen met racisme. Hoe Nederlands je je ook kunt voelen, door racisme word je als geadopteerde toch geconfronteerd dat je er niet Nederlands uitziet. En dat kan behoorlijk pijnlijk zijn, helemaal als dat structureel gebeurt. Ik vind het belangrijk dat ook dat soort ‘struggles’ besproken worden in het magazine."
"Ik weet niet waarom ik ben afgestaan door mijn biologische ouders in China. Ik denk dat het een combinatie is van de ‘eenkindpolitiek’, dat Chinezen liever een jongen willen dan een meisje en armoede. Hier in Nederland heb ik een jongere zus die ook geadopteerd is uit China. Met haar heb ik het soms over onze adoptie. Zij is daar minder mee bezig dan ik. Wel hebben we het steeds vaker over de Chinese cultuur. Ik krijg ook weleens de vraag van mensen of we biologische zussen zijn. Dan antwoord ik standaard dat we geen biologische zussen zijn, maar dat ze wel als een zus voelt. Ik ken haar tenslotte al sinds zij 2,5 jaar oud was, dus delen we nu al 20 jaar elkaars leven!"
"Ik vind het goed dat Wereldkinderen meer verhalen van geadopteerden online wil delen. Zo ben ik op zoek naar mijn biologische familie in China en heb ik in 2017 mijn DNA geregistreerd in 23andme. Daarna heb ik het ruwe dna ook geüpload naar andere databanken zoals MyHeritage, MyLivingDNA en GEDmatch. Helaas heb ik tot nu nog geen eerstegraads familie gevonden.
Ik heb het idee dat steeds meer geadopteerden in Nederland op zoek willen naar hun roots en/of hun biologische familie in het buitenland. Daarom is het fijn als er steeds meer verhalen online te lezen zijn waarin verteld wordt hoe je zo’n zoektocht kan beginnen, bijvoorbeeld door je DNA te registreren in internationale databanken, en wat het je zoal kan opleveren."
"Samen met een vriendin, Joey Choi, ben ik afgelopen voorjaar begonnen met de podcastserie Adoptie van de Chinese roots. We hebben elkaar via een project van de Hogeschool Utrecht leren kennen en het leek ons leuk om ons te verdiepen in de overeenkomsten en verschillen tussen geadopteerde Chinese Nederlanders en niet-geadopteerde Chinese Nederlanders. Joey heeft, net als ik, ook Chinese roots maar het verschil is dat zij niet is geadopteerd. Daarom hebben we het in de eerste aflevering bijvoorbeeld gehad over wel of juist niet Chinees of Kantonees moeten kunnen spreken of leren spreken, een dubbele identiteit voelen: de Chinese en de Nederlandse en of we nog meer zouden willen leren over de Chinese cultuur of juist niet. Vervolgens hebben we in de volgende vier afleveringen ook andere (geadopteerde) Chinese Nederlanders uitgenodigd om daar verder over te praten.
We kozen voor een podcastserie omdat ik journalistiek studeer en daardoor al iets meer ervaring heb met het maken van podcast. Het leek me leuk om die vorm van verhalen vertellen te gebruiken bij dit onderwerp dat zo dichtbij me staat. Ik vind dat je op die manier vrij makkelijk het gesprek met andere betrokkenen aan kan gaan. Joey studeert communicatie, dus zij kon bijvoorbeeld nadenken over het publicatieplan als we alle afleveringen hadden opgenomen en hoe we met dit plan onze doelgroep het beste konden bereiken. Ik vond het een heel leerzaam en leuk project om met haar te doen!
Onze podcastserie Adoptie van de Chinese roots is te beluisteren op SoundCloud en op Spotify.
Heb je een vraag aan Wen Xin of wil je iets vertellen? Zij is bereikbar via Instagram: @wenxinvdl en op facebook: Wenxin.vanderlinden.