Steun ons!

In Ouagadougou, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Burkina Faso, zet de organisatie LYDIE zich in voor kwetsbare vrouwen en kinderen in hun gemeenschap. LYDIE richt zich met name op straatkinderen en kinderen die in aanraking zijn gekomen met de politie. Samen met een grote groep vrijwilligers werken de maatschappelijk werkers aan versterking van deze gezinnen, hulp in de opvoeding voor families en begeleiding van deze kinderen zodat zij weer een toekomst krijgen en een thuis hebben.

Een nieuwe toekomst voor Adama

De 18-jarige Adama verloor zijn moeder in 2020 en woont sindsdien bij zijn oom omdat zijn vader vanwege geestelijke problematiek niet in orde is. Adama zat in de 4e klas van een middelbare school in Ouagadougou (Burkina Faso) maar moest met zijn opleiding stoppen omdat er geen geld meer was om naar school te gaan. De oom van Adama is taxichauffeur en had niet genoeg geld om naast zijn eigen kinderen ook Adama naar school te laten gaan. Vanaf dat moment, zonder een echte aanleiding, begon Adama om te gaan met leeftijdsgenoten die hem van tijd tot tijd meenamen naar videoclubs. Hij liep weg van zijn familie en op een dag beroofde hij met zijn vrienden een winkel met mobiele telefoons. Adama werd aangehouden en belandde in de gevangenis.

Adama - Burkina Faso

Sociale dienst

De organisatie LYDIE, projectpartner van Wereldkinderen in Burkina Faso, heeft er bij de sociale dienst van de gevangenis op aangedrongen alle vrijgelaten kinderen door te verwijzen naar de sociale dienst van hun wijk zodat deze kinderen een goede begeleiding zouden krijgen na hun vrijlating.
LYDIE heeft er ook voor gezorgd dat de gevangenis de beschikking kreeg over twee computers zodat zij dossiers konden aanleggen van de gevangen gezette en vrijgelaten kinderen zodat deze kinderen konden worden doorverwezen naar de sociale diensten van de verschillende wijken.

Reïntegratie

In de gevangenis kwam Adama in aanmerking om deel te nemen aan het project van LYDIE. Dit hield in dat projectleiders (gesteund door maatschappelijk werk) samen met Adama hebben gewerkt aan het integreren van Adama binnen zijn familie en hebben hem gesteund hebben in zijn zoektocht naar werk.
Sinds juni 2021 woont Adama weer bij zijn oom en broers en zussen. Hij slaapt niet meer uit en gaat niet meer met zijn vroegere ‘vrienden’ naar videoclubs. Hij is nu helemaal opgenomen in zijn familie.

Een nieuwe toekomst

De begeleiders en maatschappelijk werkers van Adama hebben hem aan een baan kunnen helpen. Hij heeft een training gekregen in het wassen van motorfietsen en na afloop van de training kon hij aan het werk. Hiermee verdient hij een klein inkomen waarmee hij in zijn levensonderhoud kan voorzien. Hij is altijd aan het werk en hangt niet langer rond. Inmiddels heeft Adama al meerdere trainingen gevolgd en de oom van Adama wil Adama graag bij de familie houden. Ze wisselen ervaringen uit en Adama’s oom brengt hem naar LYDIE wanneer er een activiteit is. Zijn oom is ook betrokken bij zijn verdere ontwikkeling. Adama voelt zich dan ook echt thuis en is gelukkig.

 

Momenteel wordt elk kind dat uit de gevangenis wordt vrijgelaten doorverwezen naar de sociale dienst van de wijk. De sociale dienst beschikt nu over gegevens van gedetineerde kinderen, vrijgelaten kinderen en kinderen die door de instanties worden begeleid.