Moeders en meisjes sterker maken

terug naar projectoverzicht

Opvang van straatkinderen na misbruik of geweld 

Project: Moeders en meisjes sterker maken Locatie:  2 gemeentes ( woreda's) in Addis Abeba EthiopiŽ
Gezinnen sociaal economisch versterken Bijdrage Wereldkinderen 2016-2019: € 30.785,-
Partner: Organization for Prevention Rehabilitation and Integration of Female Street Children (OPRIFS) Website: www.oprifs.org.et
Thema: Gezinnen sociaal economisch versterken zodat kinderen thuis kunnen blijven

Het project richt zich op twee arme gemeentes in Addis Abeba met een geschatte 290.300 inwoners. Schooluitval, gedwongen kinderarbeid, prostitutie, slechte woonomstandigheden dragen allemaal bij aan een risicovolle leefomgeving voor kinderen. Vaak wonen kinderen bij ťťn ouder of bij andere verzorgers. Het is van belang om de gezinnen, met name de moeders, te versterken zodat kinderen thuis blijven wonen en niet op straat terechtkomen.

Het project richt zich op 120 meisjes uit arme gezinnen en 225 alleenstaande moeders. De moeders worden ondersteund en versterkt via zelfhulpgroepen waarin zowel sociaal-economische ondersteuning (collectief sparen en lenen) en ouderschapsondersteuning (waaronder training in opvoedingsvaardigheden) worden gegeven. In 2017 zijn 3 nieuwe zelfhulpgroepen opgericht (naast 5 bestaande) met nu in totaal 39 vrouwelijke leden. 6 leden moesten de groep in 2017 verlaten omdat zij gedwongen waren te verhuizen door stadvernieuwingsprojecten. 175 vrouwen kregen trainingen voor het runnen van hun zelfhulpgroep, en 37 krijgen een training in opvoedingsvaardigheden. 180 kinderen kregen in het afgelopen jaar materiŽle ondersteuning voor schoolmaterialen en 65 kinderen ontvingen uniformen om naar school te kunnen. Onder deze groepen kinderen is in 2017 geen schooluitval geweest en de organisatie ziet gezinnen veranderen van zeer arm in minder arm.

Het project wordt momenteel gesteund voor een periode van drie jaar (2016-2019).